По време на празниците е  важно да обмислим избора на храна.

...
По време на празниците е  важно да обмислим избора на храна.
Коментари Харесай

Д-р Йорданка Господинова: По време на празниците е важно да внимаваме при избора на храна

" По време на празниците е  важно да обмислим избора на храна. Преяждането и злоупотребата с алкохол могат да имат съществени неподходящи последствия за здравето ", предизвестява доктор Йорданка Господинова. " Преяждането може да докара до пълнене на стомаха и струпване на непотребни калории, което води до затлъстяване, а това от своя страна покачва риска от  някои здравословни проблеми. Злоупотребата с алкохол е позната като един от основните фактори, предразполагащи към инфектиране на панкреаса и към развиването на панкреатит ", разяснява експертът. 

Д-р Господинова, предстоят празници един след друг - Коледа, Нова Година, Ивановден, Йордановден. Българинът обича да си угажда и да чества на цялостна трапеза. С кои храни не би трябвало да прекаляваме?

По време на празниците е значимо да не прекаляваме с тежките и калорични храни, които доста могат да натоварят храносмилателната ни система. Трябва да внимаваме да не прекаляваме с доста мазните меса, с тестените печива и продуктите, в които има обилие от масло и захар, с тежките и мазни сосове, с алкохолните и коктейлни питиета. Важно е да се стремим да направляваме потреблението им и да се научим да се любуваме на по-малки количества от продуктите, които претрупват храносмилателната ни система. Нека се любуваме на храните, които обичаме, само че с мяра. 

Изобщо до какво може да докара преяждането и злоупотребата с алкохол? Те причина ли са за панкреатит?  

Преяждането и злоупотребата с алкохол могат да имат съществени неподходящи последствия за здравето. Преяждането може да докара до пълнене на стомаха и струпване на непотребни калории, което води до затлъстяване, а това  от своя страна покачва риска от  някои здравословни проблеми като диабет вид 2, сърдечно-съдови болести, високо кръвно налягане и други Злоупотребата с алкохол може да докара до нарушавания в процесите на действие на черния дроб и да усили размера му, тъй като там се прави метаболизма на алкохола. Злоупотребата с алкохол е позната като един от основните фактори, предразполагащи към инфектиране на панкреаса и към развиването на панкреатит. 

Какво и какъв брой можем да ядем по празниците?  

Количеството храна, което можем да консумираме по време на празници зависи от физическата интензивност, общото здравословно положение и питателните желания на всеки човек. Знаем, че консумирането на огромно количество храна по време на празници, може да докара до несъразмерен банкет на калории и вероятно повишение на тежестта. Балансираното хранене би трябвало да се поддържа през цялата година, в това число и по време на празниците. Важно е да следваме правилата на сдържаност, баланс, физическа интензивност. Грижата за здравето не отпада, когато честваме, по тази причина се стремете да поддържате здравословно хранително равновесие. 

От кое да се въздържим?  

По време на празниците е  важно да обмислим своите избори. Хубаво е да се въздържаме от тежки предястия и ястия, с цел да не товарим ненужно организма. Тортите, шоколадите и други захарни произведения са известни с високото си наличие на захар, което също  е нездравословно за здравето. Храната, която се пържи в доста лой, е по-трудна за дигестия и способства за повишаване на холестерола. Консумацията на прекомерно доста алкохол, като се изключи че има има отрицателен резултат върху здравето, доста може да увеличи апетита.

Към кои храни и питиета да подходим деликатно, в умерени количества?  

Въпреки че храненето е значима функционалност за поддържане на силата на организма, има някои храни и питиета, които е добре да използваме деликатно и в умерени количества. Това са кофеин съдържащи питиета, богати на захар храни и питиета, тежки и мазни храни. Важно е да слушаме тялото си и да не прекаляваме с количествата и всевъзможните комбинации от хранителни артикули, които одобряваме по време на празници. 

Колко течности да пием?  

Количество течности, което би трябвало да пием, може да варира според от няколко фактора като възраст, пол, физическа интензивност, климатични условия и здравословно положение. Основното предложено количество течности е около  2 литра  на ден. Това може да включва вода, чай, кафе и някои други здравословни питиета без добавена захар.  

Какво би трябвало да предприемем, с цел да предотвратим мъчителните моменти от преяждане и препиване?

За да предотвратим дискомфортните моменти, спохождащи ни след преяждане или препиване, би трябвало да имаме повсеместен здравословен метод към храненето. Необходимо е то да бъде уравновесено, разнообразно и да съдържа задоволително плодове, зеленчуци, протеини и потребни мазнини. Трябва да се заобикаля несъразмерната консумация на захари, мазнини и модифицирани храни. Умереността при контрола на размера на порциите е ключът към вярното хранене по време на празниците, тъй като големите количества храна, пречат на тялото да всмуква добре питателните субстанции. Научете се да  слушате своето тяло и да разпознавате сигналите, които ви изпраща то за това дали е гладно или решето.  

Вашите златни препоръки преди празниците?  

Планирането е доста значимо и по тази причина предлагам да си вършиме описи с нужните Ви артикули. Планирайте  ястията, които ще приготвяте или консумирате авансово. Това ще Ви помогне да се концентрирате върху здравословните варианти и да избягвате непотребните изкушения. Придържайте се към постоянното хранене, без да пропускате закуската, обяда или вечерята, единствено с концепцията на празничната софра да си позволите повече количество храна. Когато имате опция, постоянно избирайте здравословната опция. Например, вместо картофено пюре с доста масло, изберете пюре от целина или пълнозърнест ориз, които са по-богати на фибри и хранителни субстанции. Алкохолните питиета освен прибавят излишество от калории, само че водят до несъразмерен вкус и недисциплинирано хранене. Опитайте се да пиете умерено или да избирате безалкохолни други възможности. Бъдете физически дейни. Празниците за  мнозина са свързани с концепцията за доста седене и лежане. Не пропускайте късите разходки след хранене или правете извършения вкъщи. Хидратацията е основен фактор за поддържане на положително здравословно положение и надзор над апетита, по тази причина не забравяйте да пиете доста вода. Бюджетирайте и пазарувайте рационално - създайте бюджет за празничните разноски и пазарувайте рационално, с цел да избегнете несъразмерните разноски. Ако очаквате посетители за празниците, предвидете нужното време и артикули за подготовката на празничната софра. Планирайте менютата, купете продуктите и организирайте  времето си по този начин, че  да може  да се насладите на времето с гостите Ви. Нека Новата  година бъде изпълнена с много любов, благополучие и вдъхновение за всички ни! Желая Ви да сбъдвате всичко, което си поставите за цел  и да бъдете горди от това, което постигате! Вярвайте в себе си и във опциите си и в никакъв случай не се отказвайте от фантазиите си! Щастлива Нова година!

Коя е доктор Йорданка Господинова

Д-р Йорданка Господинова е доктор, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става доста известна с програмата за мъдро намаляване Smart Diet, основана преди три години. Освен бележит доктор с дългогодишна процедура, умел управител в региона на опазването на здравето, магистър по обществена логика на психиката и притежател на голям брой награди за литература, тя е дама с доста превъплъщения, само че най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред личното си притеснително здравно проучване, тя взема съдбовно решение, което трансформира вечно тялото и живота ѝ. 

Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и  застрашително възходящото тегло, тя поема нещата в свои ръце и създава неповторим хранителен режим, посредством който не просто смъква изумителните 29 кг, само че и връща всичките си медицински индикатори назад в нормата. Днес режимът Smart Diet е сполучлив и набиращ все по-голяма известност, а доктор Господинова е измежду първите хранителни коучове в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР